Finns det Covid smitta på gym?

30 oktober, 2020
smattar corona

Vi är förstås glada att vi har politiker och myndigheter i vårt land som tar ansvar i dessa mycket speciella tider. Ibland tänker jag på Hans Rosling, jag är nästa säker på att vi skulle haft en ännu större uppslutning kring en strategi om vi haft ännu tydligare ledarskap. Mycket har blivit bra och de kanske vi ska tacka ”Anders” på Folkhälsomyndigheten för. Ibland känns det som om han kanske skulle få ännu mera utrymme. Tyvärr tvingas vi nu införa lokala anpassningar eftersom det är ett trubbigt instrument att behandla hela befolkningen på samma sätt när själva viruset har olika spridning. Tyvärr, därför att vi då får in både, bra och dåliga beslut. ”Ju flera kockar” är ett känt talesätt som beskriver min oro.

Vi är en del av lösningen!
När jag nu ser hur man lokalt buntar ihop gym med lokaltrafik, restauranger etc. så blir jag förtvivlad. Gymbranschen har i studie efter studie bevisat sin oskuld i spridningen av detta virus.

Nu senast in Colorado, USA där man har kontakt-spårat 18 693 fall av Covid smitta. Dessa visade då tex att 637 hade smittats på restaurang, 574 på kontor osv. Däremot hade 0 smittats från gym! Noll smittade är nästa för bra för att vara sant men just siffran 0 dyker upp i ganska många av dessa studier. Tar man den största mätningen som i sig är en sammanslagning av flera mätningar så finner man att på drygt 49,4 miljoner incheckningar på gym hittar man 0,0002% som har kopplingar till gym. Varför blir det så få?

Studier visar att hemmet kan vara en plats för smitta eftersom det är små rum, sämre ventilation och du umgås med personerna under längre tid. Om vi vet detta så vet vi vad vi ska undvika. Hur ser det då ut på gymmet:

 • Man tränar inte när man är onykter.
 • Man tränar inte när man är hängig, förkyld etc. Det har vi känt till i många år.
 • Gym har anpassad ventilation, forcerad ventilation i ytor som spinninglokaler etc.
 • En gymlokal innehåller fler kubikmeter luft/besökare än de flesta andra branscher.
 • Vi är vid varje plats på gymmet under en kort tid.
 • Vi kan enkelt träna tillsammans med bra avstånd.
 • Gym har en avtorkningskultur som är mycket gammal och därför inget som var speciellt svårt att förstärka.
 • Vi har anpassat antal besökare på klasser och förstärkt med utomhusaktiviteter.
 • Ingen på ett gym behöver stå nära någon annan eftersom vi begränsat antalet tränande i de lokaler som kräver detta.

Om du ytterligare vill vidta försiktighetsåtgärder så duscha hemma, välj tider med låg beläggning osv. Men fortsätt träna för annars förvärrar vi ju problemet. Idag är samhällets kostnader/år för Depression, ångest, oro, sömnstörningar 70 miljarder kronor. Enligt forskningen innebär detta betydligt längre sjukskrivningar är normala åkommor. Förutom att fysisk aktivitet fungerar i förebyggande syfte bedöms det även fungera minst lika effektivt som samtalsterapi och antidepressiva vid mild till medelsvår depression. Riskreduktionen beräknas till mellan 20-30% om en person går från inaktiv till fysiskt aktiv. Detta är bara 1 exempel på effekterna av att träna. Andra exempel är minska risk för Cancer, Hjärt-Kärlsjukdom, Demens, Fallolyckor, Typ 2-diabets etc. Därför är vi en del av lösningen och inte en del av problemet.

Vi är dessutom en av få branscher som effektivt kan smittspåra eftersom vi kan se i våra datasystem när en kund checkar in, detta är ytterligare en trygghet. Det är också därför som vi kan säga att det är större sannolikhet att träffas av blixten än att bli smittad på gym.

 

Ta ansvar men fortsätt att träna”
Viking Bergström
CMS Sweden


25 reflektioner på “Finns det Covid smitta på gym?”

 1. Malin Lindbom skriver:

  Tack, Viking, för utmärkt info! Trevlig helg!

  1. cmssweden skriver:

   Tack Malin, Vi måste alla försvara det jag trodde var självklart, att vårt roll är en viktig kraft för att motverka pandemins effekter!

 2. Lena Holmgren skriver:

  Tack för jättebra information. Känns bra att veta

  1. cmssweden skriver:

   Tack Lena, Jag tror att vi behöver förklara vad vår bransch redan förstår, att vi är lösningen.

 3. Jose Nunez skriver:

  Väl framfört

  1. cmssweden skriver:

   Tack Jose, Vi sitter i samma båt, så låt oss sprida denna självklara sanning om vår bransch!

 4. Per skriver:

  Mycket bra skrivet!

  1. cmssweden skriver:

   Tack för ditt stöd Per!

 5. Tomas Mannberg skriver:

  Kloka ord Viking!

  1. cmssweden skriver:

   Hallå Tomas, Tack för ditt stöd! Nu måste vi bli ännu tydligare och mantra det självklara effekterna av träning.

 6. Tommy B skriver:

  Hej. Finns det någon länk till ovanstående forskning så jag kan ha hänsyn til källor? Behöver ha lite kött på benen i diskussionerna som uppstår. Tack på förhand.
  /Tommy

  1. cmssweden skriver:

   Hej Tommy, IHRSA är ”hela branschens moder” och har i över 40 år bevakat vårt intresse. Om du väljer att följa dem på LinkedIn så kommer du se i princip alla rapporter (inte bara USA). Just de jag refererade till i denna text finns i ett av IHRSAs senaste inlägg, ett öppna brev till Joe Biden.
   Där finns också länkar till de studier som man refererar till. Lycka till!

 7. Fredrik Johansson skriver:

  Tack för kloka ord! Jobbar själv på ett litet gym och tycker det känns säkrare här än på en vanlig mataffär. Är det ok om jag länkar detta på vår facebook sida samt instagram?

  Mvh

  Fredrik

  1. cmssweden skriver:

   Hej Fredrik. Självklart, det går fint.

 8. Patrik skriver:

  Bra text! Var hittar hittar man studien från Colorado?

  1. cmssweden skriver:

   http://www.IHRSA.org, se Vikings kommentar i inlägget =)

 9. Viking Bergströ CMS Kontoret skriver:

  Många har efterfrågat mina källor, därför vill jag ge alla i vår bransch insyn i en viktig del av det material som finns att tillgå. De mesta finns på http://www.IHRSA.org
  IHRSA beskriver sig själv såhär: IHRSA, the International Health, Racquet & Sportsclub Association, is a not-for-profit trade association representing the global fitness industry of over 200,000 health and fitness facilities and their suppliers.

  IHRSA samlar bl.a in forskningsrapporter och jag har bara visat några få utvalda exempel på studier. Gå in och läs, sprid budskapet vidare. Vi som jobbar för hälsa ska inte ducka! Vi är inte en del av problemet, vi är en del av lösningen!

 10. Petter Larsson skriver:

  Mycket bra och viktig information Viking. Egenvård har sällan varit viktigare än nu och vi aktörer inom friskvård måste agera motvikt till den rädsla som annars får för stort fäste hos allmänheten. Respekt, hänsyn och egenvård är definitivt viktiga parametrar men rädsla göder enbart problem, på många sätt.

  1. Viking Bergströ CMS Kontoret skriver:

   Hej Petter, tack för ditt stöd! Håller med om vartenda ord. Vi bör alla agera som motkraft mot rädslan.

 11. Daniela Cotolan skriver:

  Tack för infon!
  Kloka ord❣️

  1. Viking Bergströ CMS Kontoret skriver:

   Tack Daniela!

 12. Anna k skriver:

  Fast det finns ju andra studier som visar att 18% har blivit smittad av covid-19 på gymmet och att det inte är så säker som den har studien säger

  1. Viking Bergströ CMS Kontoret skriver:

   Hej Anna,
   Tack för din kommentar. Ja så är det, det finns studier som motsäger det jag skriver. Jag har försökt att inte hamna i min egen bubbla där man bara följer de som bekräftar den sanning man tror på. Det är lätt att hamna där och kanske är jag naiv som tror att jag lyckats undvika detta. Jag har lagt i stort sätt hela min vakna tid på att följa utvecklingen kring ”Gym & Corona”. Under hösten började det dyka upp allt fler rapporter som visar att gym är säkra. Dessa rapporter var ibland landsomfattande och ibland lokala. Numera även internationella. De var ibland hemmasnickrade och ibland välgjorda. De du hänvisar till är en av mycket få som inte stödjer en oräknelig mängd av positiva rapporter. Då infinner sig fråga, ska vi köra på ”en av hundra”? Ibland ska vi faktiskt göra det, när försiktighetsprincipen gäller. Är detta en sådan situation? Mitt svar är otvetydigt nej, därför att det då skulle leda till ännu större lidande. Fysisk inaktivitet orsakar i särklass flest dödsfall, så ett sådant beslut blir kontraproduktivt, därför väljer jag att fortsätta försvara det som förebygger välfärdssjukdomarna.

Kommentera

Fysicum i Sölvesborg ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Fysicum i Sölvesborg som nu ansluter sig till CMS. Fysicum var från början en ideell förening som startades den 13 februari 2000 i Sölvesborg. Under hösten 2014 bildades ett aktiebolag MT Fysicum AB som tog över föreningens verksamhet.  Här kan alla kan vara med och hitta sin träning, sitt goda mående och liv. Alla […]

Läs mer

Träningsmagasinet i Skillingaryd ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Träningsmagasinet i Skillingaryd som nu ansluter sig till CMS På Träningsmagasinet är alla välkomna alla välkomna, från dig som vill komma igång med träningen till dig som tränar på elitnivå. Visionen är att erbjuda träning för alla. Träningsmagasinet hittar du i Skillingaryd som ligger strax utanför Vagger1313 Besök hemsidan för mer information: http://traningsmagasinet.nu/ Grattis också till […]

Läs mer

Vill du träna billigt?

Idag kan vem som helst träna utan någon extra kostnad. Ett exempel är alla gratisappar som erbjuder rörelser för starkare rygg etc. Du gör helt enkelt din träning i hemmet! Gratis och bekvämt! Du behöver inte ens ha träningskläder och du slipper resor och andra obekväma moment. Så, varför är det då så få som gör […]

Läs mer

Kommer gym överleva Corona?

Vad tänker en gymägare på nu? Kanske på de familjemedlemmar som är äldre. På alla seniormedlemmar. Kanske också på varför den här pandemin kom just nu när det precis skulle bli så bra. En tanke som många har delat med mig är hur vi ska komma igång efter detta, sannolikt är det då sommar och […]

Läs mer

Sociala medier i sommar, hur ska jag?

Har du inte den tiden som krävs för dina sociala medier? Vi hjälper dig och håller oss uppdaterade när det kommer nya funktioner, algoritmer och när plattformarna förändras. Du förväntas inte längre hålla koll på allt nytt som kommer, fler och fler utbildar sig och specialiserar sig inom dessa områden. Dags för semester? Här kommer sommarens […]

Läs mer

Strandhälsan i Falkenberg ansluter sig till CMS

Vi välkomnar Strandhälsan i Falkenberg som nu ansluter sig till CMS Strandhälsan är en modern träningsanläggning en trappa ner i Söderbro Center, Falkenberg. Har du vägarna förbi västkusten i sommar så är Strandhälsan väl värt ett besök. Anläggning erbjuder gruppträning, styrketräning och konditionsträning och är fullt utrustat med både fria vikter och maskiner. Strandhälsan satsar även på Företagshälsovård och […]

Läs mer

World Class Västervik ansluter sig till CMS

Varmt välkommen World Class i Västervik som ny Club i CMS nätverk. World Class Västervik hade sin medlemsinvigning nu i helgen och är en helt nyöppnad träningsanläggning. Anläggningen ingår i premiumsegmentet i den gymtäta orten Västervik. World Class Västervik erbjuder ett brett utbud av gruppträning, konditionsträning, styrketräning samt personlig träning i form av singel, duo och TEAM. […]

Läs mer

World Class Gävle ansluter sig till CMS

Varmt välkommen World  Class i Gävle som nyansluten CMS Club. World Class Gävle hade sin stora invigning i helgen och är en helt nyöppnad träningsanläggning. De har ett stort utbud av träningsformer och aktiviteter. På World Classs i Gävle kan du även hitta PT konceptet TEAM. Här hittar du mer information om anläggningen som också är en del […]

Läs mer

Acrius i Uddevalla ansluter sig till CMS

Acrius i Uddevalla startade sin verksamhet år 1991, med en kombinerad naprapatmottagning och träningsanläggning. Idag erbjuder de ett flertal behandlingsformer och har ett fullt utrustat gym för träning och rehabilitering. Här finner du mer information om Acrius i Uddevalla http://www.acrius.se/ Medlem hos en – medlem hos alla Grattis säger vi också till alla medlemmar som nu är en del […]

Läs mer

StiL i Luleå ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Stil i Luleå som nyansluten CMS Club. StiL har byggt upp Luleås största och bredaste utbud av träningsformer, aktiviteter inom motion och friluftsliv, upplevelseresor, massage och friskvård samt fysioterapi. Allt för att passa varje individs behov och livsstil. Här hittar du mer information om anläggningen https://www.mittlivsstil.se Vi ser fram emot ett långt samarbete, hälsningar […]

Läs mer

Strong Gym Helsingør and Liftrs Gym Køge joins the CMS family in Denmark

  We are thrilled to welcomeStrong Gym Helsingør to the CMS family. Strong Gym is based around community and collective achievements. Whatever your goals may be, Strong Gym has the necessary tools to take you there. With six training concepts catering to different needs, members can either develop their own regimen of classes they attend, or […]

Läs mer

Ny CMS Club – Arena Fagersta byter namn till World Class

Välkommen World Class Fagersta som ny Club i CMS Den 1 november byter Arena Fagersta namn till Word Class och träder i samband med detta med i CMS. Arena Fagersta har cirka 700 medlemmar och har funnits i dess nuvarande form sedan 2007. Arena Fagersta är en Club som tidigare varit ansluten till CMS system. Den […]

Läs mer

Sälja fördelar

Vill du bli en framgångsrik entreprenör? Att trycka på priset eller argument som rabatt är för oerfarna entreprenörer, sk ”wannabe” Sälj de fördelar som förknippas med att äga och använda de produkter och tjänster som du företräder. Professionella säljare över hela världen fokuserar på att skapa spänning/intresse kring sin produkt och att sälja, sälja mer […]

Läs mer

Vill du öppna ett gym?

Läs då detta först. Om du rusar iväg och startar din verksamhet utan en genomtänkt plan, kan det förstöra allt! Du kan se det som olika vägval och alla leder inte till framgång! Du kan ha glömt en viktig sak: Bara för att du har en idé betyder det inte nödvändigtvis att andra köper den… Här […]

Läs mer

Take Care Laholm ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Take Care Laholm I Laholm finns en av Sveriges modernaste anläggningar för träning och behandling. Take Care är mycket mer än ett vanligt gym.  Samlad kunskap är deras styrka och de arbetar efter helheten på vägen till hälsa, fysik och välmående. De erbjuder ett unikt koncept som mer effektivt hjälper dig att nå […]

Läs mer
Läs in fler