Vill du öppna ett gym?

VIking Bergström
Läs då detta först.
Om du rusar iväg och startar din verksamhet utan en genomtänkt plan, kan det förstöra allt! Du kan se det som olika vägval och alla leder inte till framgång!

Du kan ha glömt en viktig sak: 
Bara för att du har en idé betyder det inte nödvändigtvis att andra köper den…Här gäller principen om tillgång och efterfrågan, detta är elementärt men många företagare missförstår denna princip redan från starten.

Så innan du går vidare, ställ dig själv frågan:
Vem, utöver du själv, vill faktiskt ha det du tänker sälja? Om det finns ett behov av din produkt eller tjänst är faktiskt en fråga i 2 delar och båda dessa kriterier måste uppfyllas. Först måste människor vilja köpa din idé, sedan måste de vara beredda att betala det du kalkylerat.Inom försäljning är det till stor hjälp om människor vill ha det du säljer. Kan du inte se det behovet så kan det i sin tur bero på flera olika saker.

Du kanske är före din tid. När Apple lanserade Newton 1987, var vi inte mogna trots att denna IPad liknande produkt redan då kunde känna igen din handstil. Det skulle dröja 20 år innan vi såg nyttan. En bra idé före sin tid.

Människor kanske gillar din idé, men är de beredda att betala? Eller kanske ingen vill betala oavsett pris? Marknaden kanske inte ser värdet? De kanske inte förstår vad du försöker sälja? Det kanske inte kan identifiera sig med din produkt?

Låt säga att du vill starta ett företag som levererar personlig träning, där ditt mål är att hjälpa de som verkligen behöver denna hjälp, alltså vanliga motionärer. Men dessa motionärer ser personlig träning som en produkt för eliten! Då har vi ett glapp som kan kosta dig hela företaget. Oavsett orsaken till bakslaget måste du nu justera din tjänst därför att du inte investerade tid ”före” du startade företaget. Detta hade du kunnat undvika genom att undersöka behovet.

Så fort du hittar behovet i en marknad måste du mäta hur stort eller litet det är. Ska du öppna ett gym så måste du anpassa din satsning efter behovet, detta gäller allt från storleken på lokalerna till utrustning och antalet medarbetare. Behovet kommer också styra priset, vid stort behov kan du debitera mera och vise versa.Men vänta – det kommer mera! Om du kläckt en idé som människor verkligen längtar efter så är det bra. Men det finns mera som du måste ta hänsyn till. Vilka är dina konkurrenter? I den perfekta världen finns ett stort behov och liten konkurrens men så ser det sällan ut.

När jag startade CMS Sweden visste jag att behovet var stort och tjänsten var svår att kopiera. Jag visste också att min potentiella kund var en egenföretagare med unika behov och den nischen är svår att fylla med generella lösningar, det kräver mycket handarbete vilket skrämmer de stora aktörerna. Jag visste att jag var erfaren och jag var ensam om en tjänst som kunde hjälpa alla medarbetare i vår bransch. Den hade visat sig överlägsen på andra marknader. Dessutom var den prisvärd eftersom den tagits fram i samarbete med många andra länder. Allt sammantaget gav det mig en anledning att etablera CMS i Sverige.

Så tillbaka till dig:
Du kanske har precis det som krävs och det som alla vill ha men du kanske inte är den enda som säljer det.

Ställ dig själv följande frågor:
Hur ser marknaden ut, vilka åldersgrupper är vanliga i din marknad? Vilka inkomstgrupper är representerade? Hur många kvinnor, män, barn?Hur många konkurrenter finns representerade och vilka vände de sig till, hur mycket debiterar de och vad erbjuder de?
Ta också reda på hur framgångsrika de är.

Hur kommer din anläggning uppfattas i jämförelser kring kvalité, pris, utbud etc.

Kan dina konkurrenter möta din nya satsning med motåtgärder?

Fråga dig själv varför människor ska välja dig i stället för en etablerad aktör som redan har många av marknadens kunder som medlemmar. Är du marknadsledande?
Är du störst eller bäst på service? Är du unik? Säljer du någonting som ingen annan kan erbjuda?

Om inte så måste du överväga vilka åtgärder du ska vidta för att särskilja dig från dina konkurrenter. Tänk på att du är sist in i marknaden och därmed sannolikt den som har minst resurser vid en hårdnande konkurrenssituation. Vilken är din plan? 

Lagen om tillgång och efterfrågan är enkel men fundamental för framgång, gör dig själv en tjänst och ta reda på var du befinner dig innan du startar din nya verksamhet!