Därför blir du mentalt trött av att idrotta

18 mars, 2013

Avgör matcher Både för motionärer och elitidrottare är mental trötthet ofta avgörande för orken. Nu har forskare listat ut vad som gör att hjärnan blir trött när musklerna sportar.

Det handlar nämligen om om en trötthet som inträffar när musklerna fortfarande har energi kvar. Men tröttheten slår alltså ändå till. Den här typen av ”mental trötthet” är avgörande för både motionslopp, fotbollsmatcher och VM-tävlingar.

– Många misstag görs i slutet av tävlingar och matcher, och det är ofta den mentala tröttheten som spelar in och kan avgöra, säger Eva Blomstrand, idrottsfysiolog på Idrottshögskolan.

Förklaring till många självmål

Ja, alla de där märkliga självmålen som kommer i slutet av matcher, kan de nu få en förklaring? Varför blir hjärnan trött när musklerna motionerar? Det har länge varit ett mysterium för forskarvärlden. Men nu har en grupp forskare i Danmark listat ut vad det handlar om.

– När vi motionerar blir vi trötta efter ett tag. Alla vet att det kan bero på att musklerna får slut på energi. Vad färre vet är att en del av tröttheten inte alls handlar om musklerna utan uppstår i det centrala nervsystemet, i hjärnan. Hjärnan sätter alltså stopp innan muskeln blivit trött, säger Jean-François Perrier till SVT.

Han och hans forskargrupp vid universitetet i Köpenhamn har till slut avslöjat hemligheten bakom detta mysterium, som kallas central trötthet, eller mental trötthet.

– Vi upptäckte att signalsubstansen serotonin utlöser den här centrala tröttheten genom att aktivera en specifik receptor just där vissa neuroner ska generera impulser till musklerna, säger Jean-François till SVT.

Serotonin bra – men inte i överdos

Ämnet serotonin är ett ämne som bildas i hjärnan, bland annat vid motion. Men i lagom doser är det faktiskt gynnsamt för vår ork och kraft när vi sportar.

Men vad som händer under långvariga matcher eller tävlingar är att hjärnan får en slags överdos serotonin. Och då sker ett läckage av serotonin i hjärnan, till punkter i hjärnan där serotoninet i stället utlöser en mental trötthet.

Enligt forskarna är det ett slags skyddsmekanism för kroppen. Hjärnan sätter stopp innan du i din entusiasm överanstränger musklerna.

– Det kan vara så att den här mekanismen i hjärnan finns för att förhindra att vi skadar oss.

Går att träna och äta bort tröttheten

Men det går att minska vår mentala trötthet genom viss typ av träning och viss kost, enligt forskarna.

– Vissa studier har visat att uthållighetsträning minskar förekomsten av mental trötthet. Man kan också undvika mat rik på proteinet tryptofan – som omvandlas till serotonin i hjärnan.

Och Eva Blomstrand på Idrottshögskolan i Stockholm, hon menar att så kallade grenade aminosyror också kan motverka tröttheten. Den typen av amonosyror balanserar nämligen upp ämnet tryptofan, och hindrar på så vis att hjärnan får en överdos serotonin.

Kan bli dopnings-preparat

Den nya forskningen är delfinansierad av den danska anti-dopningsorganisationen ”Anti Doping Danmark”. Det spekuleras nämligen om att blockering av mental trötthet kan vara nästa möjliga dopningspreparat.

– Genom att blockera serotonin inblandade receptorerna, skulle man minska förekomsten av central trötthet. Vissa läkemedel, som dock inte går att köpa, kan i teorin få till en sån här blockering. Det fina är att nu när vi vet hur man kan fuska, blir det lättare att fånga fuskarna, säger Jean-François Perrier.

Forskarnas studie publiceras nu i tidskriften PNAS.

Artikeln  är hämtad från SVT


Kommentera

Acrius i Uddevalla ansluter sig till CMS

Acrius i Uddevalla startade sin verksamhet år 1991, med en kombinerad naprapatmottagning och träningsanläggning. Idag erbjuder de ett flertal behandlingsformer och har ett fullt utrustat gym för träning och rehabilitering. Här finner du mer information om Acrius i Uddevalla http://www.acrius.se/ Medlem hos en – medlem hos alla Grattis säger vi också till alla medlemmar som nu är en del […]

Läs mer

StiL i Luleå ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Stil i Luleå som nyansluten CMS Club. StiL har byggt upp Luleås största och bredaste utbud av träningsformer, aktiviteter inom motion och friluftsliv, upplevelseresor, massage och friskvård samt fysioterapi. Allt för att passa varje individs behov och livsstil. Här hittar du mer information om anläggningen https://www.mittlivsstil.se Vi ser fram emot ett långt samarbete, hälsningar […]

Läs mer

Strong Gym Helsingør and Liftrs Gym Køge joins the CMS family in Denmark

  We are thrilled to welcomeStrong Gym Helsingør to the CMS family. Strong Gym is based around community and collective achievements. Whatever your goals may be, Strong Gym has the necessary tools to take you there. With six training concepts catering to different needs, members can either develop their own regimen of classes they attend, or […]

Läs mer

Ny CMS Club – Arena Fagersta byter namn till World Class

Välkommen World Class Fagersta som ny Club i CMS Den 1 november byter Arena Fagersta namn till Word Class och träder i samband med detta med i CMS. Arena Fagersta har cirka 700 medlemmar och har funnits i dess nuvarande form sedan 2007. Arena Fagersta är en Club som tidigare varit ansluten till CMS system. Den […]

Läs mer

Sälja fördelar

Vill du bli en framgångsrik entreprenör? Att trycka på priset eller argument som rabatt är för oerfarna entreprenörer, sk ”wannabe” Sälj de fördelar som förknippas med att äga och använda de produkter och tjänster som du företräder. Professionella säljare över hela världen fokuserar på att skapa spänning/intresse kring sin produkt och att sälja, sälja mer […]

Läs mer

Vill du öppna ett gym?

Läs då detta först. Om du rusar iväg och startar din verksamhet utan en genomtänkt plan, kan det förstöra allt! Du kan se det som olika vägval och alla leder inte till framgång! Du kan ha glömt en viktig sak: Bara för att du har en idé betyder det inte nödvändigtvis att andra köper den… Här […]

Läs mer

Take Care Laholm ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Take Care Laholm I Laholm finns en av Sveriges modernaste anläggningar för träning och behandling. Take Care är mycket mer än ett vanligt gym.  Samlad kunskap är deras styrka och de arbetar efter helheten på vägen till hälsa, fysik och välmående. De erbjuder ett unikt koncept som mer effektivt hjälper dig att nå […]

Läs mer

Vinnare 2017-2018

Stort tack för en fantastisk helg. Här nedan presenteras vinnarna! Önskar ni motiveringar eller fler foton så går det bra att kontakta Marleen på CMS kontoret. Årets Initiativ 2017 gick till Camilla Lidberg, Vara Träningscenter Årets Personal 2017 gick till Malin Johansson, Anna-Lena Josefsson och Anna-Karin Johansson, Hälsocenter Tidaholm Årets Medlemsrådgivare 2018 gick till Johanna Wilmusenaho, World […]

Läs mer

Utvärdering av 2018 års AMT

Nu har vi sammanställt alla svar som vi fått in från helgens AMT. Tack till alla er som tagit er tid att utvärdera, det är ovärdeligt för oss. Vi kommer att plocka med oss alla era tankar, önskningar och förslag till nästa års AMT 2019. I utvärderingen lät vi deltagarna gradera mellan 1-10 där 1 […]

Läs mer

InBody – Ny partner till CMS

Vi presenterar InBody som ny partner till CMS Ni kommer ha möjlighet att besöka InBody i deras monter under helgens AMT. Inbody levererar kroppsanalyser och är ett bra verktyg när du som Medlemsrådgivare eller PT ska presentera en helhetslösning för din medlem. Varmt välkommen Michael med personal. /CMS team

Läs mer

Minutus på Lidingö är ny Club i CMS

Varmt välkommen Minutus Minutus skiljer oss från traditionella kedjor. De erbjuder nämligen inte en uppsjö av motionsformer utan fokuserar på en sak – skräddarsydd och effektiv träning.  Det spelar ingen roll om du är vältränad eller om du aldrig tränat – hos Minutus når alla resultat! Du kan läsa mer om Minutus här. Stort grattis till […]

Läs mer

Sports Club Vallentuna i Stockholm, Ny Club i CMS

Varmt välkommen till Sports Club i Vallentuna Sports Club Vallentuna är en stor motionsanläggning med 18 olika träningslokaler som dessutom har 20 olika avdelningar för avkoppling med totalt 180 sittplatser. Anläggningen är indelad i tre avdelningar motionsgym, simhall och challenge zone. Du hittar en beskrivning av vår nya Club här http://sportsclubvallentuna.se Verksamhetsansvarig på Sports Club Vallentuna, […]

Läs mer

Elit Stora Essingen i Stockholm ansluter sig till CMS!

Varmt välkommen hälsar vi Elit Stora Essingen Träningsanläggningen Elit Sports Club Stora Essingen är ett komplett gym på 400 kvm i gamla Biograf Orkanens lokaler. Spännande arkitektritade lösningar gör detta gym till något utöver det vanliga. Nu är även Elit Stora Essingen anslutna till CMS Travelpass. Alla medlemmar tränar nu gratis världen över. Varmt välkomna hälsar vi […]

Läs mer

Elit Hotellviken i Stockholm ansluter sig till CMS!

Varmt välkommen hälsar vi Elit Hotellviken Träningsanläggningen Elit Sports Club Hotellviken är ett mindre gym i anslutning till Grand Hotel Saltsjöbaden. Här erbjuds möjlighet till träning dygnet runt och ett komplett utbud av konditions- och styrkemaskiner samt fria vikter. På sommaren erbjuds även träning på den egna uteplatsen precis vid vattnet. Här tränar medlemmar i en avslappnad och […]

Läs mer

Elit Saltsjöbaden i Stockholm ansluter sig till CMS!

Varmt välkommen hälsar vi Elit Saltsjöbaden Träningsanläggningen Elit Sports Club Saltsjöbaden är ett komplett gym på 1100 kvm inne i Saltsjöbaden Centrum. Elits meriterade personliga tränare, utmanande gruppträningspass, utomhusanläggning, massagesäng, solarium och anläggning är i toppskick. De erbjuder effektiv träning och avslappning i perfekt kombination. Känn dig som hemma och passa på att prova en uppfriskande smoothie […]

Läs mer
Läs in fler