15 lektioner i företagande av Richard Branson

23 juni, 2011

www.openforum.com hittade jag denna story. Eftersom jag är ett stort fan av Richard Branson så valde jag att översätta allt.

På papperet är den globala entreprenören Sir Richard Branson större än livet: en entreprenör med över 360 bolag, ordförande för Virgin Group, författare, äventyrare, riddare, beskyddare, kajillionär*, blivande rymd resenär med ett tuff mantra, “Screw it, let’s do it.” (*ett ospecificerat stort tal)

 

Du tror att du gör ett bra jobb, och sedan träffar du den där killen.

Branson utstrålar ödmjukhet, vilket är särskilt förvånande eftersom han har anledning att vara allt annat än just det. Med andra ord, om ett kolossalt ego någonsin vore berättigat, så skulle det vara klädsamt på just Bransons.

 

Som ordförande för Virgin Group, har han blivit en global ikon som lyckats mot alla odds. Men mycket av det Branson gör har beröringspunkter med småföretagare som kämpar för att differentiera sig på sina marknader. Skillnaden är bara att han gör allt i större skala.

 

Några saker som Branson sagt:

 

1. Stora vs. små företag

”Small is beautiful”, säger Branson. Detta kan låta märklig, tillade han, men han ser inte storleken som en konkurrensfördel.

 

Hans Virgin Records är inte den största i musikbranschen, men år 1992 gick Rolling Stones över. Virgin Airlines har bara 37 flygplan kontra normala bolag som har en flotta på drygt 700 plan. Det är bättre att knoppa av ett företag till ett annat mindre företag (som Virgin Atlantic knoppad av till Virgin America) än att växa sig större, tror Branson, eftersom mindre företag kan agera kvickare och mer kundfokuserat. De kan också behålla sin ”FRÄCKHET” som ofta gör dem banbrytande om de förblir relativt kompakta.

 

2. Varumärke

Branson tror att ”framstående varumärken är uppbyggd kring framgångsrika människor som konsekvent levererar bra kundservice, varje dag.”

 

Ytterst är ett varumärke bara så bra som produkterna bakom det. Ett företags högsta prioritet är att lyckas med produkterna och sedan svepa ett bra varumärke runt dem. ”Du kan inte lura människor” säger Branson.

 

3. Inspiration från naturen

Virgin har ”mycket gemensamt med humlor” enligt Branson. Aerodynamisk tyder allt på att humlans biologi hindrar den från att flyga, det borde inte fungera. ”Men det går bara ut och gör det.”

 

4. Se genom kundens ögon

Hans inspiration, som ledde till att han startade Virgin Airlines växte fram ur hans egna eländiga erfarenheter som passagerare på kommersiella flygbolag, fyllda av ”hemska service.” Virgin utmanade de stora ”väloljade marknadsförings maskinerna” säger Branson.

 

”Vi visste inte hur mycket vi inte visste”, tillade han. ”Vi hade ingen aning om hur allvarligt flygbolagen såg på sig själva, så vi tittade på det helt ur resenärens perspektiv.”

 

5. Positionering

Virgin beslutat sig för att konkurrerar med service snarare än pris, som ett sätt att särskilja sig från andra flygbolag. ”Vi fokuserade på vad vi kunde bäst, nämligen underhållning” säger Branson. Han positionerade flygbolaget som en ”väl prissatta produkter som skulle göra flygandet kul igen” via förmåner som en bar ombord, massage, el vid varje säte, flexibilitet att beställa maten, vid din plats när du vill det, och så vidare.

 

”Vi var inte ute efter att bli störst, men definitivt att vara bäst”, tillade han.

 

6. Anställda

De flesta företag söker medarbetare med relevant erfarenhet först. Men redan från starten har, Virgin ”prioriterat vänlighet över erfarna”, säger Branson. De sökte upp anställda som hade nya perspektiv, bra attityder, och som ville ha roligt, därefter tränade de dem att göra sitt jobb. De som kom med erfarenhet från andra flygbolag var de som i huvudsak ”hade lärt sig hur man inte ska göra sitt jobb”, sa han.

 

Branson tror också på att ”se insidan”. ”Vi försöker att titta på människor inifrån”, sa han ”då vet vi deras svagheter och styrkor.” Dessutom, utmanar vi ofta människor att göra karriär över den position de själva tänkt sig. ”Vi tar en risk. Du kan börja som en städerska och gå till toppen. ”Dessutom, väljer vi insidan så ”moralisera vi inte över människor i företaget ” lägger Branson till.

 

7. Lyssna på kunder och anställda

Branson är känd för sin personliga ledarstil. Tidigt skrev han månadsbrev till alla Virgin Group anställda och varje anställd fick hans hemtelefonnummer. Han valde samma öppenhet inför kunderna, ibland ringde han slumpmässigt utvalda kunder för att fråga om deras erfarenheter på hans flygbolag, som ett exempel.

 

”Engagera dig i människor”, säger Branson ”ett samtal kan förändra världen” han säger också ”Vi gillar att lyssna på våra kunder, eftersom det är en möjlighet att vara kreativ”.

 

8. Sociala medier

För företag erbjuder sociala medier både utmaningar och möjligheter, säger Branson. Till exempel kan en missnöjd Virgin passagerare använda en social media plattform som en megafon, för att klaga, när ett telefonsamtal kanske skulle lösa problemet. Men på samma gång, kan sociala kanaler hjälpa dina kunder att hitta varandra på resa, vilket gör att gemenskap ombord på ett flygplan blir varmare, vänligare och allt känns lite mindre.

 

Branson menar att när företag är bra på att aktivt bevaka och reagera, hjälper sociala medier företaget att förutse behov. Till exempel, när en passagerare uttryckte sin oro på Twitter om huruvida han skulle hinna med sitt anslutande flyg, såg Virgin-personalen till att han gjorde det.

 

Sociala kanaler kan även erbjuda omedelbar feedback och användas vid marknadsföring och försäljning: När Virgin America annonserade sin biljett försäljning på Twitter, blev det den fjärde högsta försäljnings dagen i flygbolagets historia.

 

9. Sinne för humor

Närma dig alltid affärer på ett lekfullt sätt och med en frisk humor, ha roligt, detta är viktigt. Virgin har ”byggt sin verksamhet på gratis reklam, och till stor del med ett sinne för humor”, säger Branson. Ha en ”fräck” inställning till verksamheten. Är du kul så ”gräver detta sakta ut konkurrenterna” och hjälper till att sätta ditt namn på kartan, tillade han.

 

10. Misslyckande

Entreprenörer tar risker, sa Branson, men som en sådan ”får du inte vara rädd för att misslyckas.” Misslyckandet skadar inte ditt rykte så mycket som den rädsla som gör att du avstår, sade han. Det är roligare att utmana sig själv att lyckas än att inte agera av rädsla för att misslyckas, i synnerhet som framgång föder framgång: ”Om du kan driva ett företag väl, bör du kunna driva fler företag på samma sätt”

 

Sanna entreprenörer ”älskar att utmana sig själva, och älskar att utmana människor runt omkring sig”, särskilt när det gäller att lyckas i svåra marknader.

 

11. Fascination för rymdresor

Branson grundade Virgin Galactic 1990 med ett mål att göra kommersiella rymdresor gonomförbara, men idén växte fram ur en lång tids passion för en idé som han arbetat hårt för att göra verklighet av. (Vilket förresten är, precis vad företagare gör mer allmänt, i andra branscher.)

 

Hans fascination för rymdresor slog rot när han (tillsammans med resten av världen) såg den första bemannade rymdfarkost landa på månen 1969. Efter att ha sett Apollo 11, sa han, ”jag antog att jag skulle gå ut i rymden.” Och decennier senare arbetade han för att utveckla ett återanvändbart, säkert rymdskepp som skulle kunna göra rymdfärder till verklighet. Nu, säger han att, kommersiella rymdfärder bara är ett år eller något år borta.

 

12. Vikten av företagskulturen

Allt handlar om de människor du anställer för att driva ditt företag, säger Branson. De som driver företaget måste älska det, och de måste också tro på de produkter du säljer. Verkställande direktören ska bry sig lika mycket om städpersonal, operatörerna i växeln som bolagets styrelseledamöter.

 

Virgin Group försöker upprätthålla lika många män och kvinnor i sina styrelser och i sin bemanning. Alltför ofta är styrelser överväldigande manliga, säger Branson, men han tror att företag gynnas av en mer jämn fördelning.

 

13. På fest med anställda

Det är viktigt för chefer och ledning att lära känna människor på ett personligt plan, utanför arbetet. ”Vi uppmuntrar till så mycket festande som möjligt”, säger han.

 

För cheferna innebär det att bo på samma hotell som personalen och hänga i baren med dem. ”Du får ärlig feedback på en bar”, tillägger Branson.

 

14. Framgång

Med framgång kommer rikedom och berömmelse, men också enormt ansvar att hjälpa andra människor och förbättra den värld vi lever i, sade Branson. Han tillbringar nu sin mesta tid med humanitära och sociala frågor.

 

15. Vilken verksamhet är hans favorit

Branson själv är inte operativt ansvarig i någon verksamhet, eftersom han har blivit expert på ”konsten att delegera”, säger han. Men de företag som intresserar honom mest tenderar att vara de som kämpar.

 

”De företag som jag står närmast är de som blev mobbade som barn, jag tenderar att spendera mer tid med dem än med andra företag” kanske för att hjälpa till att styra dem på rätt spår.


En reflektion på “15 lektioner i företagande av Richard Branson”

Kommentera

Sociala medier i sommar, hur ska jag?

Har du inte den tiden som krävs för dina sociala medier? Vi hjälper dig och håller oss uppdaterade när det kommer nya funktioner, algoritmer och när plattformarna förändras. Du förväntas inte längre hålla koll på allt nytt som kommer, fler och fler utbildar sig och specialiserar sig inom dessa områden. Dags för semester? Här kommer sommarens […]

Läs mer

Strandhälsan i Falkenberg ansluter sig till CMS

Vi välkomnar Strandhälsan i Falkenberg som nu ansluter sig till CMS Strandhälsan är en modern träningsanläggning en trappa ner i Söderbro Center, Falkenberg. Har du vägarna förbi västkusten i sommar så är Strandhälsan väl värt ett besök. Anläggning erbjuder gruppträning, styrketräning och konditionsträning och är fullt utrustat med både fria vikter och maskiner. Strandhälsan satsar även på Företagshälsovård och […]

Läs mer

World Class Västervik ansluter sig till CMS

Varmt välkommen World Class i Västervik som ny Club i CMS nätverk. World Class Västervik hade sin medlemsinvigning nu i helgen och är en helt nyöppnad träningsanläggning. Anläggningen ingår i premiumsegmentet i den gymtäta orten Västervik. World Class Västervik erbjuder ett brett utbud av gruppträning, konditionsträning, styrketräning samt personlig träning i form av singel, duo och TEAM. […]

Läs mer

World Class Gävle ansluter sig till CMS

Varmt välkommen World  Class i Gävle som nyansluten CMS Club. World Class Gävle hade sin stora invigning i helgen och är en helt nyöppnad träningsanläggning. De har ett stort utbud av träningsformer och aktiviteter. På World Classs i Gävle kan du även hitta PT konceptet TEAM. Här hittar du mer information om anläggningen som också är en del […]

Läs mer

Acrius i Uddevalla ansluter sig till CMS

Acrius i Uddevalla startade sin verksamhet år 1991, med en kombinerad naprapatmottagning och träningsanläggning. Idag erbjuder de ett flertal behandlingsformer och har ett fullt utrustat gym för träning och rehabilitering. Här finner du mer information om Acrius i Uddevalla http://www.acrius.se/ Medlem hos en – medlem hos alla Grattis säger vi också till alla medlemmar som nu är en del […]

Läs mer

StiL i Luleå ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Stil i Luleå som nyansluten CMS Club. StiL har byggt upp Luleås största och bredaste utbud av träningsformer, aktiviteter inom motion och friluftsliv, upplevelseresor, massage och friskvård samt fysioterapi. Allt för att passa varje individs behov och livsstil. Här hittar du mer information om anläggningen https://www.mittlivsstil.se Vi ser fram emot ett långt samarbete, hälsningar […]

Läs mer

Strong Gym Helsingør and Liftrs Gym Køge joins the CMS family in Denmark

  We are thrilled to welcomeStrong Gym Helsingør to the CMS family. Strong Gym is based around community and collective achievements. Whatever your goals may be, Strong Gym has the necessary tools to take you there. With six training concepts catering to different needs, members can either develop their own regimen of classes they attend, or […]

Läs mer

Ny CMS Club – Arena Fagersta byter namn till World Class

Välkommen World Class Fagersta som ny Club i CMS Den 1 november byter Arena Fagersta namn till Word Class och träder i samband med detta med i CMS. Arena Fagersta har cirka 700 medlemmar och har funnits i dess nuvarande form sedan 2007. Arena Fagersta är en Club som tidigare varit ansluten till CMS system. Den […]

Läs mer

Sälja fördelar

Vill du bli en framgångsrik entreprenör? Att trycka på priset eller argument som rabatt är för oerfarna entreprenörer, sk ”wannabe” Sälj de fördelar som förknippas med att äga och använda de produkter och tjänster som du företräder. Professionella säljare över hela världen fokuserar på att skapa spänning/intresse kring sin produkt och att sälja, sälja mer […]

Läs mer

Vill du öppna ett gym?

Läs då detta först. Om du rusar iväg och startar din verksamhet utan en genomtänkt plan, kan det förstöra allt! Du kan se det som olika vägval och alla leder inte till framgång! Du kan ha glömt en viktig sak: Bara för att du har en idé betyder det inte nödvändigtvis att andra köper den… Här […]

Läs mer

Take Care Laholm ansluter sig till CMS

Varmt välkommen Take Care Laholm I Laholm finns en av Sveriges modernaste anläggningar för träning och behandling. Take Care är mycket mer än ett vanligt gym.  Samlad kunskap är deras styrka och de arbetar efter helheten på vägen till hälsa, fysik och välmående. De erbjuder ett unikt koncept som mer effektivt hjälper dig att nå […]

Läs mer

Vinnare 2017-2018

Stort tack för en fantastisk helg. Här nedan presenteras vinnarna! Önskar ni motiveringar eller fler foton så går det bra att kontakta Marleen på CMS kontoret. Årets Initiativ 2017 gick till Camilla Lidberg, Vara Träningscenter Årets Personal 2017 gick till Malin Johansson, Anna-Lena Josefsson och Anna-Karin Johansson, Hälsocenter Tidaholm Årets Medlemsrådgivare 2018 gick till Johanna Wilmusenaho, World […]

Läs mer

Utvärdering av 2018 års AMT

Nu har vi sammanställt alla svar som vi fått in från helgens AMT. Tack till alla er som tagit er tid att utvärdera, det är ovärdeligt för oss. Vi kommer att plocka med oss alla era tankar, önskningar och förslag till nästa års AMT 2019. I utvärderingen lät vi deltagarna gradera mellan 1-10 där 1 […]

Läs mer

InBody – Ny partner till CMS

Vi presenterar InBody som ny partner till CMS Ni kommer ha möjlighet att besöka InBody i deras monter under helgens AMT. Inbody levererar kroppsanalyser och är ett bra verktyg när du som Medlemsrådgivare eller PT ska presentera en helhetslösning för din medlem. Varmt välkommen Michael med personal. /CMS team

Läs mer

Minutus på Lidingö är ny Club i CMS

Varmt välkommen Minutus Minutus skiljer oss från traditionella kedjor. De erbjuder nämligen inte en uppsjö av motionsformer utan fokuserar på en sak – skräddarsydd och effektiv träning.  Det spelar ingen roll om du är vältränad eller om du aldrig tränat – hos Minutus når alla resultat! Du kan läsa mer om Minutus här. Stort grattis till […]

Läs mer
Läs in fler